Ik heb altijd genoten van leven in eenvoudige situaties of het nou kamperen was, vijf weken de pelgrimstocht lopen naar Santiago, of tuinieren in mijn volkstuin, noem het maar op. Ik voel me het meest levend en thuis wanneer ik wakker word op een mooie plek, buiten aan de slag kan, er voedsel om me heen groeit en ik ergens een verkoelende duik kan nemen aan het eind van de dag.

Leven in een tipi experiment

Terwijl ik Duurzame Ontwikkeling studeerde besloot ik dat ik ergens in de natuur wilde wonen in een huisje dat ik zelf gemaakt had. Vanwege mijn affiniteit met Indianen en hun natuurlijke manier van leven was ik al een aantal keer in tipi’s geweest en dat had ik altijd magische ervaringen gevonden. Bovendien leek het me makkelijker dan zelf iets timmeren, dus besloot ik er een te maken. Een volkstuintje had ik al. In de lente van 2012 was ze klaar om opgezet te worden en een aantal maanden heb ik er in gewoond. Het was een rijke ervaring. De meeste dagen ging ik ’s ochtends naar de bibliotheek om te werken aan mijn onderzoek en vanaf een uur of drie was ik weer terug om te genieten van mijn landje en de aanliggende Maarseveense Plassen. Aan het eind van de zomer had ik er wel genoeg van, omdat het doek van de tent steeds viezer werd en bij regen erg lang vochtig bleef. Tipi’s zijn bedoeld om op open prairies te staan heb ik geleerd, en er moet een gezin in zitten die veel kookt op vuur en altijd stookt als het koud is. Tijdschrift Genoeg heeft mij geïnterviewd naar aanleiding van mijn onderzoek en mijn tipi, zie hier hun filmpje.

Consuminderen en mijn reis.

Na mijn afstuderen ben ik gaan reizen. Ik wilde even helemaal weg zijn, van de natuur genieten en plekken aandoen waar ik van kon leren. Ik heb een aantal communes bezocht, oa. in Zuid-Spanje en Peru en tijdelijk meegeleefd waar mogelijk. Ook had ik een groot verlangen de Atlantische Oceaan over te steken met een boot, de meest duurzame en verrijkende manier om de oversteek te maken leek me. Op de Canarische Eilanden (waar ik met een pont gekomen was) heb ik een schipper gevonden met een catamaran en met nog twee andere mannen zijn we eerst naar de Kaapverdische Eilanden gezeild en vanaf daar naar de Caribische Eilanden in Centraal-Amerika. Een magische ervaring! Wat me misschien wel het meest verbaasd heeft van de overtocht was de overweldigende levendigheid van de oceaan. Er was een weelde aan dolfijnen, vliegende vissen, fluoriserend plankton en vogels. En ook als er geen dieren waren voelde de zee levend.
Aangekomen in Guadeloupe heb ik een klein stuk gevlogen naar Guyana en ben toen over land naar Brazilië gegaan en daar over de Amazone in tien dagen gevaren naar Peru, waar ik had afgesproken met mijn vriendin te treffen. Daar hebben we samen een tijd in een commune verbleven in de jungle en besloten vanaf daar een experiment te beginnen, om zonder startgeld onze weg naar Argentinië te vinden, en dat is ons gelukt. We hebben ons geld op straat verdiend door muziek te maken, door te tolken, door chocolade truffels te maken en te verkopen en tal van andere manieren. Het was vaak uitdagend en soms te veel van het goede, maar het heeft ons veel bijzondere ervaringen ontmoetingen gegeven. (Voor een uitgebreider verslag van mijn reis, zie mijn Blog NomadArland van destijds.)

 

Terug in Nederland met gezin

De afgelopen anderhalf jaar woon ik weer in Nederland met mijn vriendin en zoontje. Een uitdaging voor me, een nieuw huis vinden, opeens vader zijn van een nieuw mensje, kostwinnaar zijn, mijn relatie met mijn vriendin levend houden te midden van al onze gezamenlijke verantwoordelijkheden. En een enorme rijkdom. We hebben het gered om een jaar lang goed rond te komen van mijn baan waar ik 2.5 dag per week werkte en zelfs geld opzij te zetten. Daarnaast had ik dus veel tijd om met mijn zoontje te zijn. Nu werken we allebei parttime en gaat ons zoontje 1 dag per week naar een kinderopvang.

Persoonlijke ontwikkeling achtergrond

  • Een van de belangrijkste pilaren in mijn leven is mijn mannengroep. Al vier jaar kom ik om de week samen met een groep mannen waarbij we elkaar steunen en uitdagen om het onderste uit de kan te halen in ons leven. Ik heb hier geleerd aanwezig te zijn in een groep, leiding te geven, om een echte vriend te zijn en om ze te hebben.
  • De bachelor Humanistiek heeft me veel geleerd over mezelf en de mens, werken in groepen, onderzoeken waar het leven over gaat en hoe de maatschappij werkt.
  • Ik heb de LEF training van Patrice Clarijs gevolgd en tweemaal geassisteerd. Hierbij ging het om in contact komen met ons lichaam en trouw te leren zijn aan wie we zijn.
  • Jarenlange ervaring met zelfstudie d.m.v.  meditatie, diverse trainingen, lezen en zelfreflectie.

Studie Achtergrond

Ik heb altijd een passie voor natuur gehad en ben me sinds mijn studiejaren gaan verdiepen in de relatie tussen mens en natuur. Zo heb ik naast mijn studie Humanistiek een Permacultuur jaaropleiding gedaan en mijn Bachelor afgerond met de scriptie Rebirth (2010), die ingaat op de relatie tussen mens en natuur en pleit voor een levensbeschouwing waarin recht wordt gedaan aan de intrinsieke waardigheid van mens én natuur.

Hierna ben ik verder gegaan met een Master in Duurzame Ontwikkeling, richting Milieubeleid en Management waarvoor ik een onderzoek heb gedaan naar de consuminderbeweging in Nederland Assassing the Viability of Downshifting Initiatives in the Netherlands (2012). Deze is in boek uitgekomen als A Way to Simplicity. Het toffe van mijn onderzoek was dat ik initiatieven mocht bestuderen die ik heel interessant vond. Repair CaféSlow FoodConsuminderhuis LandgraafNo Impact Week, Buy Nothing New maand, Transition Towns Nederland, Peerby en nog een boel andere initiatieven heb ik bekeken, en naarmate ik vorderde in mijn onderzoek hoe enthousiaste ik werd en meer het gevoel kreeg dat er een verandering gaande is in Nederland.

Een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is dat deze initiatieven zich op een positieve manier richten op verandering. De ‘oude’ ofwel ‘geitenwollensokken’ duurzame beweging bracht een voor velen vrij negatieve boodschap die overkwam als: de wereld gaat ten onder, hoe jullie leven is fout en we moeten nu allemaal zuinig en beperkt gaan leven. Deze nieuwe beweging is positief omdat het aansluit bij onze persoonlijke verlangens en ambities en heel specifiek kijkt naar wat voor zowel de mens als het milieu beter zal zijn. Sterker nog, mens en milieu wordt steeds meer als een geheel gezien.