Een van de dingen waar ik mee worstel is dat als ik me gekwetst, emotioneel beroerd of heel moe voel ik veel ga eten. En dit wekt alleen nog maar meer schaamte en weerstand over mezelf op. Als ik de winkel uitloop met een pak koekjes ben ik nu bang dat een van mijn Budgetkring deelnemers me betrapt, of nog erger, mijn vriendin.

Tot nu toe heeft één iemand zich afgemeld voor mijn mails omdat ze vond dat ik teveel benadrukte dat het leven en geluk maakbaar zijn en dat ik, bovenaan de Duurzaam Geluk Lijst, daar bijzonder succesvol in ben en meer geslaagd dan anderen. En dat terwijl ze die andere kant van mij ook goed kent. Mijn verweer was dat ik mensen juist wil laten zien dat je gelukkig kunt zijn zonder het standaard maatschappelijk ideaal van succes waarin je veel geld moet hebben om je vrijheid en geluk te kunnen kopen. Daar waren we het over eens, je hoeft niet aan de ratrace mee te doen om gelukkig te zijn. Maar het gesprek inspireerde me vooral om meer te delen over mezelf, ook mijn kwetsbare kant en hoe ik kijk naar groei en geluk.

Als je om je heen kijkt en ziet hoeveel mensen innerlijk en uiterlijk worstelen met hele moeilijke situaties dan zie je hoe kwetsbaar we zijn. Soms lijkt het wel alsof de mensen die zich het minst kunnen verweren, de zwaarste uitdagingen krijgen. De vluchtelingen die een nieuw thuis zoeken. Mensen met psychoses die op het moeilijkste moment geen steunende omgeving hebben. Mensen zonder geld en geen netwerk om op terug te vallen.

Jeanine Schreurs, oprichter van Budgetkringen, zegt: Om een problematische situatie te veranderen moet je het eerst volledig accepteren. Dit is waar ik in zit. En vervolgens beseffen, ik ben de enige die er wat aan kan doen. Geluk komt volgens haar voort uit succesvol omgaan met de problemen die je hebt.

Om wat over mijn worsteling te vertellen: in mijn vroege twintiger jaren heb ik me veel depressief gevoeld, niet klinisch, maar op en neer en over het algemeen meer neer dan op. Psychologen noemen dat dystemie. Ik heb een jaar therapie gehad bij Altrecht, wat niet echt hielp en daarna keerde ik me tot een docent die ik vertrouwde. Een paar gesprekken met hem veranderden mijn leven. Naast een boel inzicht in mezelf en mijn situatie deed hij me beseffen: ik ben niet zwak maar sterk en ik ben degene die mijn leven beter kan maken. Daarna ben ik trainingen gaan doen (oa. Emotioneel Lichaamswerk, Zelfleiderschap en nu Circling) en heb samen met vrienden een mannengroep opgericht waar ik inmiddels 5 jaar bij zit die me steunt om het beste uit mezelf te halen.

Dat neemt niet weg dat ik nog steeds kamp met mijn nostalgische karakter en neiging om me terug te trekken en te overeten. Het starten van een gezin en het combineren van al mijn verantwoordelijkheden en verlangens is zeer uitdagend voor me geweest. En mijn ‘overlevingsstrategie’ van vluchten en eten maakte de situatie alleen maar moeilijker, afgelopen winter zat ik er flink doorheen.

De vraag die ik mezelf weer stelde was echter: hoe wil ik hier mee omgaan? Hoe wil ik mijn leven vormgeven? Wat is daar voor nodig? Beschuldig ik mezelf dat ik weer in het zelfde gat zit of sta ik op en begin opnieuw?
I have not failed, I’ve just found 10.000 ways that won’t work. Dat is de boodschap die ik jou ook wil geven. Zowel voor je leven duurzamer maken als meer gelukkig, het lijkt soms een onmogelijk opgave maar het kan. Jij kan het.

Hoe pas ík dat toe?

  • Ik richt me op wat ik het liefst wil doen: In juni heb ik een bedrijf gestart om mensen te leren duurzaam gelukkig te zijn.
  • Ik oefen om bij mijn moeilijke gevoelens te zijn, om ze te verwelkomen, voornamelijk door middel van meditatie en circling.
  • Ik train voor het rennen van een marathon om me vitaal en fit te voelen en mijn wilskracht te oefenen. Ik zit nu op 10 km op blote voeten!
  • Ik wijd me toe om de beste geliefde te zijn voor mijn vriendin en de beste vader voor mijn zoontje.
  • Ik blijf me richten op mijn doelen en leer ervan als het anders gaat dan ik bedoeld had.

Ik zou graag horen wat jouw grootste verlangens zijn, wat je grootste worsteling is en hoe jij groeit. Deel het hier of in een prive bericht.

Dank voor dit lezen.

Arland