Banken doen veel moeite om je een tevreden klant te houden. Ze weten dat wij mensen houden van gewoontes en gemak, die kosten onze hersenen nou eenmaal het minste energie en dat is voor onze overleving heel belangrijk. Vandaar dat je weerstand hebt om te veranderen. Dit mechanisme om ons aan routines te houden moeten we vooral gebruiken, maar als bewust mens kan (en moet) je je eigen gewoontes kiezen en vormen!

Als consument heb je macht, je stemt met je geld (maatschappelijke invloed) en je vormt je eigen leven (persoonlijke invloed).  Er zijn een boel gewoontes die we kunnen veranderen en ik ben regelmatig bezig mezelf gezondere en duurzame gewoontes aan te leren.

Maar als je nog niet zo’n zin hebt in veel moeite doen en wel effect wilt hebben, begin dan met je bank en energie leverancier! Dan sla je een heleboel vliegen in een klap.

 • Kosten:
  • Een uurtje werk om rekeningen op te zeggen en nieuwe te openen
  • Iets minder rente (Triodos 0,7, ASN 0,9 in tegenstelling tot  de hoogste 1,25). Maar stel dat je 10.000 € spaart dan scheelt dat op jaarbasis maar 35 €
  • De energiekosten schelen nauwelijks, ik betaal 55 € bij Greenchoice per maand voor gas en electra.*
 • Persoonlijke Winst
  • Een goed gevoel iedere keer dat je je rekeningen ziet
  • Congruentie van je waarden en acties
 • Duurzaam Effect
  • Het is een stem extra
  • Bij iedere financiele transactie ziet de ander bij welke bank je zit (Ripple effect)
  • Je stroom wordt voortaan duurzaam opgewekt
  • Je geld wordt voortaan duurzaam en eerlijk gebruikt

Dus, neem de beslissing om makkelijk veel effect te hebben en schrijf nu meteen in je agenda dat je dit gaat doen. Een besluit krijgt pas kracht als je er een meteen een actie aan verbindt!

Alle goeds,

Arland

 

Meer info banken

De Eerlijke Bankwijzer beoordeeld banken op enkele criteria, waaronder mensenrechten, duurzaamheid, wapenhandel, bonussen etc. De vraag is telkens of het beleid en de geldstromen van de bank bijdragen aan een betere wereld. ASN en Triodos staan aan top.

Meer info groene leveranciers

Zie hier de Ranglijst Groene Stroom Leveranciers van Greenpeace

* Ieder jaar overstappen naar een andere leverancier kan een paar honderd euro per jaar schelen ook als je groene stroom blijft houden, omdat er eenmalige overstap kortingen worden aangeboden. Persoonlijk ben ik hier geen voorstander van, omdat ik vind dat bedrijven moeten concurreren door middel van kwaliteit en duurzaamheid, niet d.m.v. prijsacties om klanten te stelen. Maar als je het geld goed kan gebruiken is het een overweging waard.