Je geld uitgeven. Iedereen doet het anders. Sommigen geven teveel uit, anderen te weinig. Eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille, niet om kunnen gaan met de eindeloze potentiële mogelijkheden van geld.

Ja, die eindeloze mogelijkheden. Zoveel effecten die het uitgeven van geld heeft, op je eigen leven en op de wereld, het is geen wonder dat we in een kramp schieten. In de weelde van mogelijkheden valt haast geen eenduidig principe te vinden die antwoord biedt op de vraag wat is goed voor mij en goed voor de wereld? 

Dan kan je maar net zo goed gewoon lekker uitgeven, of je nou de ene keuze maakt of de andere, er is altijd wel iets verkeerds aan, dus jij doet lekker waar je zin in hebt. Of je neemt gewoon het zekere voor het onzekere en geeft helemaal niets meer uit, in ieder geval zo weinig mogelijk, dan doe je nooit iets verkeerd.

Als consuminder coach lijkt het of ik pleit voor zo weinig mogelijk uitgeven, maar dat is niet zo. Ik wil je leren precies het goede uit te geven, met de

kernkwadranten

Je kernkwaliteit is dat waar je goed in bent. Bijvoorbeeld: Een van mijn clienten is goed in geld uitgeven en vertrouwen dat er altijd wel weer ergens wat geld vandaan komt, een mooie eigenschap. Soms schiet ze daar in door en heeft ze niets meer op haar rekening staan, dan heeft ze eigenlijk haar kop in het zand gestopt bij signalen die een waarschuwing hadden moeten zijn (valkuil). Haar uitdaging is om bewust om te blijven gaan met haar geld zonder rigide te worden. Daar is zo namelijk zo allergisch voor dat ze daarna meteen weer in haar valkuil stapt van de kop in het zand steken. Zo vullen haar kwaliteit vertrouwen en haar uitdaging bewust blijven elkaar goed aan, ze zijn complementair.

Mijn collega Marieke van Nimwegen schrijft in haar artikel in Genoeg dat haar kwaliteit is om weinig uit te geven, maar dat ze een enorme valkuil had om zichzelf niets te gunnen door haar allergie voor losbandigheid. De uitdaging van het uitgeven heeft ze inmiddels goed onder de knie. Het mooie is dat je dit voor iedere kwaliteit en uitdaging kan toepassen als je ergens mee worstelt of meer begrip voor wil.

Maar hoe loop je nou die dunne lijn van precies genoeg, duurzaam gelukkig en bewust genietend?!

MIJN TIPS zijn:

  • Exploreer hoe je leven er nu voor staat met mijn Duurzaam Geluk Test.
  • Stel vervolgens doelen voor jezelf: Wat wil je eigenlijk met je leven en hoe gaat geld je daarbij helpen?
  • Vraag jezelf daarbij: Wat zijn belangrijke dingen voor je, ofwel waar wil je graag geld aan aan uitgeven?
  • Maak een maandbegroting voor jezelf met al je inkomsten en uitgaven. Overzicht helpt enorm om bewuste keuzes te kunnen maken. Bepaal waar je je geld aan wilt uigeven en waarin je wilt minderen. Al doe je het maar voor een maand, het is enorm effectief.
  • Zorg dat je er enthousiast van wordt! Wees lief voor jezelf, gun je de dingen die je echt graag wilt EN vindt de edge waarin jij jezelf nu kunt ontwikkelen om (milieu)bewust te zijn. Zowel uitgeven als sparen is belangrijk. Je zaakjes op orde hebben geeft rust en voldoening.

Genoeg heeft een heel praktisch excel formuliertje waar je de bedragen invoert alles voor je berekend wordt. Het gratis-genoeg-huishoudboekje.